Startup Szerda -NFT- Mik azok a tokenek és az NFT-k? Hogyan váltak a digitális gazdaság építőköveivé?

Áprilisi Startup Szerdánk összefoglalója
Farkas Anett
Online kommunikáció - StartITup Győr

Az áprilisi Startup Szerdánkon az NFT-k kérdéskörét jártuk be, hogy pontosan mik is a tokenek, NFT-k, és hogyan váltak a digitális gazdaság építőköveivé.

Előadóink között köszönthettünk Gál Rolandot, Gajzágó Györgyöt, Dr. Mile Diánát, Engelhardt Márkot és Balogh Ádámot.

👤Gál Roland - kripto influncer TikTok, Youtube

👤Engelhardt Márk + Balogh Ádám - NFT, Play-to-Earn, Play&Earn, Metaverse

👤Dr. Mile Diána - NFT és kripto jogász

👤Gajzágó György - a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) igazgatója és egyben a program koordinátora

Gál Roland bevezetett minket az NFT-k alapismereteibe, miszerint azok nem felcserélhető tokenek, és különböznek egymástól. Megtudhattuk azt is, hogy ezek egyedi tárgyak tulajdonjogát testesítik meg. Művészeti alkotásokat vagy olyan tárgyakat NFT-síthetünk, amiknek például nehéz meghatározni az árát. A tokenek megvásárlásával tehát az adott egyedi műalkotás részleges vagy teljes tulajdonjogát vásároljuk meg. Ezt a tulajdonjogot NFT, azaz “non-fungible token” formájában jelenítik meg. Az NFT tokenek úgy működnek, mint a sorszámok: Egyedi kapcsolatuk van a hozzájuk tartozó online vagy offline árucikkekkel.

Gajzágó Györgytől a művészeti oldalt ismerhettük meg egy kicsit mélyebben. Előadásában a művészeti NFT fogalmának behatárolásán túl kitért arra is, milyen erők és jelenségek mozgatják a globális szálakat, és hogyan alakítja át az NFT az értékrendek és gyakorlatok átformálásával a hagyományos műkereskedelmet. Mi várható az NFT jelenségtől a művészeti színtéren? Milyen megoldásokat hozhat régóta fennálló problematikákra? Nos, azt mindenképpen észre kell vennünk, hogy az NFT dinamikusan növekedik, tavalyhoz képest több, mint 10%-os növekedést érhettek el a kortárs művészek. Azok a kortárs művészek, akik nem tudnak érvényesülni galériákban, vagy múzeumokban, remek lehetőséget kínál nekik a Metaverzum. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy a múzeumok is elkezdtek NFT-ket kibocsájtani, Van Gogh, Leonardo NFT-kkel lehetőség nyílt támogatni az intézményeket, akik pedig ilyeneket vásárolnak,vagyonértékű jogot kapnak.

Az est végéhez közeledtével dr. Mile Diána a jogi oldalról is mesélt nekünk, mert bizony már itt is vannak szabályozások, és várhatóak is még. Tudnunk kell, hogy többféle token létezik, amikre esetenként többféle szabályozás is érvényes. Diána azt is megemlítette, hogyha NFT-t befektetésként szeretnénk venni fontos, hogy megnézzük, hogy az adott marketplace milyen szabályokat használ és hogy milyen jogokat ruház át ránk, hiszen nem biztos, hogy minden tulajdonjogot megkapunk egy vásárlás során.

Diána többek között felhívta a figyelmet arra is, hogy egy NFT marketplace nyitása előtt nagyon körül kell járnunk pontosan mit is szeretnénk: kikkel kell leszerződnünk, milyen feltételekkel, de kihangsúlyozta a 0. lépést is: milyen jogalannyal, milyen céggel, milyen országban szeretnénk megvalósítani, és nagyon fontos a szabályokra, engedélyekre és az adózásra is odafigyelni!

A végén, de nem utolsó sorban pedig egy Startup mesélt nekünk tapasztalataikról Engelhardt Márk és BaloghÁdám személyében. (NFT, Play-to-Earn, Play&Earn, Metaverse) Engelhardt Márk NFT szakértőként és konzulensként dolgozik egy gaming startup építése mellett. Az AEY Metaverse Guild (AMG) társalapítója, ahol Balogh Ádám a társa. Az AMG egy európai play-to-earn közösség, ahol a játékosok bevételt termelnek azzal,hogy blockchain alapú, virtuális gazdasággal rendelkező játékokkal játszanak. A Play to Earn játékok azonban azt is lehetővé teszik a felhasználók számára,hogy pénzt keressenek vagy értékes digitális eszközöket szerezzenek azzal, hogy játszanak. A blokklánc játékokkal való pénzkeresésnek két fő mechanizmusa van: Az első az, hogy a játékon belüli kriptovalutát keressük meg azzal, hogy játszunk, a második pedig, ha a játékon belül keresünk vagy veszünk különböző tételeket (például kiegészítőket a karakterünknek) NFT formájában, és utána eladjuk őket magasabb áron, mint ahogy beszereztük.
Márk még egy fontos mondatot fogalmazott meg az előadása közben: az NFT-knek mi adunk értéket, - ezek szubjektív értékek -, mindenki számára más a fontos.

Eseményünkhöz egy tökéletes helyszínt találtunk: a Bar of Legends esport bár Győrt! Játékok, fejtörők, tematikus koktélok várnak az ide tévedő kalandorokra, mi nagyon jól éreztük magunkat!

Ha felkeltette érdeklődésedet az esemény, de nem tudtál részt venni rajta, online streamünk itt elérhető!

Az esemény kiemelt támogatói: INPUT program, Start it @ K&H, Bar of Legends esport bár
Az esemény szervezője: Start IT up Győr Alapítvány
Fotó: Tüske Tibor