Startup Szerda - Mi lesz a következő 10 év nyerő innovációs stratégiája?

Szeptemberi Startup Szerdánk összefoglalója
Farkas Anett
Online kommunikáció - StartITup Győr

 Már izgatottan vártuk a szeptembert, hiszen a második félév első Startup Szerdájára olyan szakértőket hívtunk akik bemutatták, hogy saját cégeiknél milyen innovációs módszereket alkalmaztak ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak.

Előadóink:

·       Ács Zoltán (Growth & Innovation Lead, Foundation HQ // Managing Director, MKB Fintechlab) 🚀Milyen innovációs stratégiát érdemes követnem? Megvalósult jópéldák a régióból 💡🤝

·       Eszter Elemér (Managing Partner, Impact Ventures) - Az impact jelentősége egy vállalat innovációs stratégiájában ♻️

·       Ingrid Helmick (Lead Ventures, associate) - A régió egyik legnagyobb innovációs projektje - A Boxy Logisztika Zrt. története 📦

·       Molnár Pál (Innovációs igazgató, Szintézis-NET és Ideathon alapító) - Egy ötlettel a legrosszabb dolog ami történhet, ha nem osztod meg másokkal, még egy nagy vállalaton belül is. 💡

Az eseményt Tompa Krisztián nyitotta meg, nagy örömünkre szolgált, hogy meghallgathattuk, hogy milyen innováció megy végbe a Kereskedelmi és Iparkamara életében.

Ezután Ács Zoltán vette át a szót, aki mesélt nekünk a DeFi, CBDC, a Fintech és Bigtech cégek térnyeréséről és az innovációs stratégiákról. Zoltán elmondta,hogy a világ pénzügyi rendszere olyan radikális változáson megy keresztül, a következő években biztosan egészen másképpen fogunk bankolni és kezelni a pénzügyeinket, mint ma. A fintech-vállalkozások nem feltétlenül csak új technológiákkal, hanem a régi megoldások új köntösben, üzleti modellel való hasznosításával is felkelthetik a pénzintézetek érdeklődését, ami később együttműködési lehetőségeket is rejt magában. Mesélt nekünk még néhány jópéldáról – a Péntechről (digitális faktoring a KKV-knak), Coinruleról (platform, automatizált kereskedési parancsok állíthatók), és a FintechXről(API aggregátor, +egyéb open bank szolgáltatások).

A sort Eszter Elemér folytatta, a PBG FMC és Impact Ventures kockázati tőkealap-kezelők igazgatóságának elnöke. Az Impact Ventures Kockázati tőkealapok olyan hazai és európai vállalatokba fektethetnek tőkét, amelyek skálázható üzleti modellel rendelkeznek és a pénzügyi értelemben vett eredmény mellett mérhető társadalmi hasznot termelnek. Elemér előadásában szintén kiemelte, hogy jelenleg változások jönnek, és most lehetőségünk van arra, hogy a vállalkozásainkkal alkalmazkodjunk ezekhez, vegyük figyelembe az embert és a környezetet is.
Példákról is mesélt nekünk, a szekszárdi Ízlelő étteremről és a németországi diagnosztikai központról. Mindkettő esetében olyan társadalmi problémákat old meg, amikkel nemcsak az embereket támogatja, de kiváló profittal is működnek. Ezenkívül is hallottunk még olyan mesterséges intelligenciáról is, ami szűri a cyberbullingot, de mindegyikből láthattuk, amitől ők nyereséggel működnek, egy nagyon fontos társadalmi problémát dolgoznak fel, és lehetőséget kínálnak mindenkinek a növekedésre.

Helmick Ingrid a Lead Ventures Alapkezelő munkatársa. A startup befektetéseken túl aktív szerepe van a venture building típusú projektek azonosításában és végrehajtásában. Többféle iparági tapasztalattal rendelkezik, kiemelt fókusszal az energia, ecommerce és pénzügyiszektorokra. Előadásában elmondta, hogy venture buildingről azt is érdemes tudni, hogy nem meglévő vállalkozásokkal fektetnek be, hanem ha van egy ötlet, keresnek egy csapatot, és velük dolgoznak együtt. Közös értékteremtésről szól, a befektetésről és az innovációról. A menedzsment teamre is nagy hangsúly helyeződik, hiszen nem a kockázati befektető viszi végig a projektet, hanem a menedzsment.

Az utolsó előadást Molnár Páltól hallhattuk, több éve foglalkozik a Szintézis-Net Kft. társtulajdonosaként ötlet menedzsmenttel, valamint a TicketNinja startup vezetésével, ahol az elmúlt 5 évben kisebb-nagyobb sikereket tudtak elérni, és megtapasztalta, milyen a fővárostól távol egy startupot elindítani, irányítani. Lelkesen támogat minden olyan kezdeményezést, mely az innováció körül mozog, és 2018-ban kitalálta, és a győri Start IT up Egyesület oszlopos tagjaival elindította a Nyugat-dunántúl legnagyobb ötletversenyét, az Ideathon-t,aminek az eredményeiből már több vállalkozást is megalapítottak! Nagyon inspiratív történeteket hallottunk tőle is, a cégen belüli innovációról,elmesélte nekünk a tapasztalatokat, a konzekvenciát, amiket nagyon hasznos volt hallani.
Hiszen egy ötlettel a legrosszabb dolog, ami történhet, ha nem osztod meg másokkal! 😊

Ezután egy panelbeszélgetésben kérdezhették a résztvevők az előadókat, nagyon örülünk, hogy ennyi kérdést tettetek fel nekik!

Ha felkeltette érdeklődésedet az esemény, de nem tudtál részt venni rajta, online streamünk itt elérhető!

Az esemény kiemelt támogatója a European Enterprise Network (EEN) és a Győri Iparkamara (GYMSKIK). Az esemény további partnere a Start it @K&H.

A networkinghez kapcsolódó sörről, inkubált csapatunk a OneTwoBeer gondoskodott!