Startup Szerda - Hogyan működik egy startup ökoszisztéma?

Startup Szerda - Hogyan működik egy startup ökoszisztéma?
Sury Dalma
Eseményszervező - StartITup Egyesület

Előadók:

Guruprasad Venkatesha (B-Cube.ai)

Hild Imre (Global Traction)

Horváth Balázs (Startup Grind -Budapest)

A márciusi Startup Szerda alkalmával annak a kérdésnek jártunk utána, hogy valójában hogyan is működnek a startup ökoszisztémák.

Mitől működnek, kik lehetnek a szereplői, mit tehetnek a szereplők az ökoszisztéma működtetéséért és fejlesztéséért, miben különböznek a nemzetközi ökoszisztémák a hazaitól és milyen jó gyakorlatokat érdemes átvenni és itthon is meghonosítani?

Hild Imre, a hazai startup ökoszisztéma kiemelkedő alakja,saját programjának egy részét hozta el a győri közönségnek.

Imre előtt még meghallgathattuk a B-Cube alapítóját, Guruprasad Venkatesha-t, aki a győri közösség egyik meghatározó alakja és mindenki csak Guru-ként ismeri.

Guru és a B-Cube története egy igazi győri sikersztori,számos fiatal startuppernek nyújthat inspirációt, hiszen a csapat sikert sikerre halmoz és többször szerepeltek már a magyar Forbes hasábjain is.

Guru előadásában arra hívta fel a startupperek és ötletgazdák figyelmét, hogy lehet, kell és érdemes befektető bevonása nélkül elindulni, minél tovább kitartani és keresni azokat a lehetőségeket, amiket a helyi és a nemzetközi ökoszisztéma nyújthat az induló startupoknak. Hiszen, ha az ember ismeri az ökoszisztémát, látja a térítésmentesen elérhető képzésekben,inkubációs vagy akcelerátor programokban számára leginkább kedvezőlehetőségeket, amikkel előre léphet.

Guru felvezető előadása után, Hild Imre gondolatait ismerhettük meg, aki karrierje bemutatása után bemutatta a Global Traction programját, aminek egy részét mutatta be az eseményen.

Megismerhettük a különböző finanszírozási formák előnyeit és hátrányait, kezdve az alapítók saját forrásától, a friends, family, fools vagyis a FFF-n, a különböző üzleti angyal vagy angyalcsoportok forrásain és a közösségi finanszírozási formákon át, a különböző akcelerátor programok és a különböző kockázati tőke típusokig.

De az egyre inkább teret követelő új finanszírozási formák is napirendre kerültek, mint debt financing, a faktoring, a venture leasingvagy a bevétel alapú finanszírozás.

Szó esett arról is, milyen formában és tartalommal érdemes bemutatkozó prezentációt vagy dokumentumot készíteni.

Az alapfogalmak és finanszírozási formák áttekintése után Imre bemutatta a nemzetközi startup ökoszisztémák rangsorát, majd a legismertebb jó gyakorlatokat is, számos példával és videointerjúval, amik szemléltették az elméleteket.

Ezután áttekintettük, azokat a közös jellemzőket, amik egy jól működő ökoszisztéma alapjait képezik és nem kerülhetők meg.

Az előadás utolsó részében Imre bemutatta azt a hét alapelvet, amit ő a helyesen működő ökoszisztémák alapjainak határozott meg.

1.     A vállalkozó legyen a középpontban
2.     Kezdeményezd és támogasd a diszkurzust
3.     Inkluzív legyen ne exkluzív
4.     Élj tervszerűen a tettekben is
5.     Köss össze embereket
6.     Írd meg a közösséged „sztoriját”
7.     Légy türelmes

Utolsó diáinak egyikében pedig a következőt emelte ki:

Az esemény utolsó részében a Startup Grind Budapest European Startup Universe programjával ismerkedhettünk meg Horváth Balázs jóvoltából.

A program a szokásos networking-gel zárult, hiszen mindenkiben számos kérdés született meg az előadásoknak köszönhetően, a kötetlen beszélgetéshez az esemény szinte minden résztvevője csatlakozott.

Az esemény kiemelt támogatója: Enterprise Europe Network
Az esemény további támogatói: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Start it @K&H
Az esemény szervezője: Start IT up Győr Alapítvány
Fotó: Tüske Tibor