Startup Szerda - Art& Business

Júniusi Startup Szerdánk összefoglalója
Farkas Anett
Online kommunikáció - StartITup Győr

A nyár előtti utolsó Startup Szerdán az Art & Business témakörét boncolgattuk.
Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a kulturális világ és a piacgazdaság szereplői? Milyen projekten dolgoznak most a HSUP és a Torula csapatai?

🗣Előadóink:

🗣Gajzágó György – Kortárs Műgyűjtő Akadémia

🗣KronoCam (MOME – HSUP projekt)

🗣PazarPlasztik (Torula rezidens csapat)

Az eseményt a Start it @ K&H innovációs igazgatója nyitotta meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy meglátogatott minket Győrben. A Start it @K&H egy startup vállalkozásokat támogató, K&H Csoport által működtetett nemzetközi inkubátor, közösségi tér. Koen Maegherman a 2017-es indulás óta aktívan részt vesz az inkubátor sikerre vitelében, 2018 tavasza óta mentorként is tevékenykedik.

Gajzágó György gondolatait hallgathattuk meg. 2010-ben kortárs galériát nyitott, hogy az élet gyakorlati oldaláról élje, tapasztalja meg a piac sajátosságait és hiányosságait. 2016-ban megnyitotta a Kortárs Műgyűjtő Akadémiát. Art&business és Art&Finance témakörökben kurzusokat szervezés előadásokat tart az üzleti szektornak. Területének igazi misszionáriusa. Megtudhattuk,milyen jelentősége is van a kortárs művészetnek napjainkban, remek példákon szemléltetve. Párhuzamba állította, hogy a művészet hogyan kapcsolódik az üzlethez, és megállapíthattuk, hogy közel állnak egymáshoz.

A sort a KronoCam (MOME HSUP projekt) csapata folytatta. De mivel is foglalkozik a KronoCam?
A projekt segítségével maximalizálnák azoknak a várromoknak és egyéb történelmi helyszínek turisztikai potenciálját, melyek fenntartóinak nincs forrása drága felújításokra vagy kiállítások szervezésére. A kiterjesztett valóság (Augmented Reality) segítségével a felhasználóknak egy interaktív történelmi élményben lehet részük, amihez csupán mobiltelefonukra van szükség. Egyrészről nagyon izgalmas, másrészről pedig edukatív is, mi nagyon várjuk, hogy kipróbálhassuk!


Az utolsó előadáson Komonczy-Wilms Benedek mutatta be nekünk a PazarPlasztik projektet. Egy rövid betekintés után, hogy mi is ez a mozgalom elmesélte nekünk pontosan, ők mivel foglalkoznak itt a Torulában. A Precious Plastic egy nyílt hardveres műanyag újrahasznosítási projekt, és egyfajta nyílt forráskódú digitális közösségi projekt. Egy sor gépre és eszközre támaszkodik, amelyek újrahasznosított műanyagot őrölnek, olvasztanak és injektálnak, lehetővé téve új termékek létrehozását újrahasznosított műanyagból kis léptékben. A projekt lehetővé teszi az egyéni fogyasztók számára, hogy létrehozzák "saját miniatűr újrahasznosító vállalatukat”. A legyártott termékek nagyon különlegesek, az előadás után meg is nézhettük a műhelyüket, és a néhány kis terméket is, amiket a prezentáción kép formájában láthattunk.

Eseményünket a Torula Művésztérben rendeztük meg, mely tökéleteshelyszínként szolgált az Art&Business témához. A páratlan adottságokkal rendelkező Torula - 400 m2 alapterületű és 13 méteres belmagasságú kiállítótér, 7 db egyéni és egy közösségi műteremmel- a hazai kortárs művészeti intézményrendszer fiatal, feltörekvő szereplője.

A nyáron egy kis szünetre megyünk, de a megszokott módon találkozunk szeptember első szerdáján!

Az esemény kiemelt támogatói: INPUT program, Start it @ K&H, Torula Művésztér

Az esemény szervezője: Start IT up Győr Alapítvány

Fotó: Hidvégi Zsófia