Innováció és fenntarthatóság kéz a kézben

Innováció és fenntarthatóság kéz a kézben: Az Audi Hungária Zrt. találkozása a jövő fiatal, innovatív vállalkozásaival a győri Startup Inkubátorban.
Farkas Anett
Online kommunikáció - StartITup Győr

A győri StartITup csapata ismét egy rendkívül inspiráló eseményt szervezett, ezúttal az ESG (Environment, Social, Governance) téma köré, ahol a nagyvállalat és az induló vagy már működő vállalkozások találkoztak a fenntarthatóság jegyében. Az esemény címe "Nagyvállalati együttműködés startupokkal a fenntarthatóság jegyében" volt. A helyszín a győri iparkamara épületében, a kamarával (GyMSMKIK) közösen működtetett Startup Inkubátor volt. Az Audi Hungária Zrt. képviseletében több vezető is részt vett, ami az esemény súlyát is növelte. Nem meglepő, hiszen az autóipari óriás jól ismert a fenntarthatósági kezdeményezéseiről és az innováció iránti elkötelezettségéről.

Láthattuk, hogy ezek a vállalkozások tényleg élen járnak a zöld megoldások és innovációk terén és nem csak beszélnek róla. Esetükben a környezettudatosság már nem csupán egy opció, hanem egy alapkövetelmény, amit a startupok új ötletekkel és forradalmi technológiai megoldásokkal igyekeznek kielégíteni.

Nézzük is meg, hogy mi történt ezen az izgalmas napon!

A GreenEnglish fenntarthatósági- és ESG tanácsadói, Szabó Krisztiánné Ancsa és dr. Zubornyák Emília nyitották meg az napot, bemutatva az ESG egyes területeit, nagyvállalati gyakorlati példákon keresztül. Az Apple 2030-as net zéró célkitűzéseit bemutató rövid videó (Klikk ide) megnézése alatt nem csak Tim Cook, hanem mindenki tenyere izzadni kezdett, amikor „Mother Nature” elkezdte az Apple éves fenntarthatósági beszámolóján feltenni a keresztkérdéseit.

A délután fénypontja azonban kétséget kizáróan a négy meghívott start-up vállalkozás volt: az ALLRYS, a Compocity, a fiREG és a CLICKnCRUISE, akik saját vállalkozásuk mindennapi kihívásain keresztül engedtek bepillantást nyerni abba, hogy hogyan is „élik” a fenntarthatóságot.

ALLRYS®: A SmartEnergy Food Újradefiniálása (Klikk ide)

Az Allrys a természetes energiát és a fenntarthatóságot ötvözi egy forradalmian új rizs alapú termékben. Azt, hogy ez a márka a „szívünkben született”, mi sem mutatta jobban, mint Maszler Kata, az alapító magával ragadó személyiséges és előadása. Kata, többszörös ételintoleranciával küzdő ultrafutó ismerősétől kapott inspirációt, aki nem talált megfelelő sportfrissítést a versenyeihez. Ezt a problémát felismerve született meg először egy kezdetleges vegán rizsgolyó, amelyből mára már egy professzionális termékcsalád bontakozott ki. Az Allrys új szintre emeli az egészséges táplálkozást és segíti azokat az amatőr és versenysportolókat, akik allergiával küzdenek.

Az Allrys nem csak a termékek minőségére és ízére koncentrál, hanem az egész termelési folyamaton belül a fenntartható gyakorlatokra is nagy hangsúlyt fektet. A fenntarthatósági kezdeményezések az alapanyagok beszerzésétől kezdve a csomagolásig terjednek, így az Allrys nem csak az egészséges táplálkozást támogatja, hanem az ökológiai lábnyomának csökkentésére is törekszik.

Compocity: Beltéri komposztálás irodai közösségekre hangolva (Klikk ide)

Pancsa Emese cége az irodai kihívásokra ad kézzel fogható megoldást. A Compocity szolgáltatás a vállalatoknak abban nyújt segítséget, hogy játékosan és konkrét eredmények által valósítsák meg fenntarthatósági céljaikat. Sok vállalat nem gyűjti szelektíven a hulladékának 50%-át, és az irodai hulladékok 34%-a komposztálható szerves hulladék. Ezen szerves hulladék helyes kezelése kulcsfontosságú a net zéró célok eléréséhez. A Compocity megoldást kínál a karbon-lábnyom csökkentésére azáltal, hogy megakadályozza az irodai  konyhai- és ételmaradék lerakóba történő szállítását. Elősegíti a „keletkezett hulladék" csökkentését a helyi irodai környezetben történő komposztálás révén. A CompoBot egyben praktikus eszköz az iroda konyhájában, ami közösségépítő funkcióval és edukációval járul hozzá az egyes vállalatok fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

A résztvevők a kávészünetben lelkesen „etették” gyümölcshéjjal, almacsutkával és kávézaccal a CompoBotot és kóstolót kaphattak az Allrys termékeiből is.

fiREG: Papírmentesítés: az új iparági sztenderd térnyerése a tűzvédelemben (Klikk ide)

Harmadik bemutatkozó előadónk Fekete Attila volt, a fiREG társalapítója. A fiREG már 6 éve működik együtt sikeresen a nagyvállalatokkal. Nem titkolt célja, hogy a papír alapon működő tűzvédelmi karbantartói és üzemeltetői feladatokat teljes egészében papírmentesítse. Ezzel hatékonyabbá, átláthatóbbá, környezetbaráttá tegye a folyamatot a teljes iparágban. A fiREG partnerei felismerték, hogy az elektronikus jelentések használata révén hatékonyabban és fenntarthatóbban tudják kezelni a nyilvántartásaikat. A papírmentes megoldások csökkentik a hulladéktermelést és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, hozzájárulva a zöldebb és fenntarthatóbb jövő kialakításához.

CLICKnCRUISE: (Klikk ide)

A CLICKnCRUISE egy 2021-ben indult magyar startup, a győri StartITup Inkubációs programjának résztvevőjeként. Hajdu-Pásztor Petra,az ötletgazda és alapító, akihez nem sokkal később Tóth-Máté Ákos csatlakozott co-founderként. Ákos hozta a nagyvállalati tapasztalatait (Skyscanner, Prezi)szerzett mérnöki és termékmenedzsment tapasztalatával segíti a platform fejlesztését. Céljuk, hogy átalakítsák az eddigi foglalási rendszert, hogy a szálloda- és repülőjegy-foglalás után a turizmus ezen szektora,  a tengeri hajózás (cruising) a digitális térben. Küldetésük, hogy megismertessék a tengeri hajóutakmodern oldalát a fiatalokkal is. A jövő mobilitásának kulcsszereplője lehet ez a start-up, mivel a bemutatkozó kisfilmből kiderült, hogy a sztereotípiákkal ellentétben a nagy hajótársaságok sokkal többet tesznek a fenntarthatóságért, mint azt gondolnánk. Petra videón, Ákos pedig online jelentkezett be a délutáni program zárásaként, hogy válaszoljon a résztvevők kérdéseire.

Ez az esemény is bizonyította, hogy a nagyvállalatok és a start-upok közötti együttműködés nemcsak lehetőség, hanem van ahol már valóság! Az innovatív gondolkodásmód és a fenntarthatóságra való törekvés mindkét oldalon jelen van, és csak együtt érhetnek el igazi változást.

A délután zárásaként a résztvevők megosztották gondolataikat, hogy mi az, amit magukkal visznek a fenntarthatósággal kapcsolatban és esetleg hogyan tudják azt beépíteni egy működő nagyvállalati közegbe.

Összességében elmondható, hogy az esemény egy újabb lépés volt afelé, hogy a fenntarthatóság ne csak egy elcsépelt szó legyen, hanem egy közös cél és valóság. Köszönjük a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarának és győri Start it@K&H Inkubátornak a lehetőséget. Külön köszönet az Audi Hungária Zrt. résztvevőinek, akik lelkes hallgatóság és inspiráló közönség voltak ezen az októberi délutánon!

Maradjatok velünk, és ne felejtsétek el: az innováció és a fenntarthatóság kéz a kézben jár, tehát gondolkodjatok globálisan és cselekedjetek lokálisan!

 

Írta: dr. Zubornyák Emília és Szabó Krisztiánné Ancsa